P. POLLÁK: Zmeny v sociálnom systéme sa nedotknú len Rómov

03.12.2012 Bratislava

Bratislava 3. decembra (TASR) - Zmeny v sociálnom systéme, ktoré budú súčasťou takzvanej rómskej reformy, sa nedotknú iba predstaviteľov tejto menšiny, ale všetkých sociálne odkázaných.

Tvrdí to vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO). Práve zmeny v sociálnom systéme a v oblasti zamestnanosti autori reformy už tri týždne konzultujú s odborníkmi rezortu práce.

"Zatiaľ odsúvame prezentáciu, aby sme ešte viac mohli odkonzultovať reformu s odborníkmi, kým neprídeme k tomu, ako presne nastavíme legislatívu tak, aby zmena priamo zasiahla cieľovú skupinu," priblížil Pollák.

Dôvodom pre zmeny je podľa jeho slov nedostatočné nastavenie systému v súčasnosti. Ten podľa neho nezohľadňuje zásluhovosť pri poberateľoch sociálnych dávok, ale len to, či na ne majú nárok.

"My dávame do sociálneho systému rôzne prvky, kde sa identifikuje napríklad zodpovedný, či nezodpovedný rodič. A to si vyžaduje zmenu filozofie sociálneho systému aj zákonov. Rokujeme napríklad aj o tom, aby sme zmenili systém aktivačných prác," priblížil.

Napriek zložitej hospodárskej situácii splnomocnenec nepredpokladá, že by zmeny v sociálnom systéme mohli viesť k nepokojom. Vďaka novým pravidlám sa podľa neho podarí oddeliť zodpovedných ľudí od nezodpovedných, bez rozdielu, či ide o Rómov alebo nie.

Okrem spomínaných zmien, by mali autori reformy predstaviť aj návrhy z oblasti bývania a podporných politík. Pollák dnes pripustil, že k prezentácii všetkých zmien nemusí dôjsť do konca tohto roku. Podstatné však podľa neho nie je, dokedy bude reforma predstavená, ale to, či prinesie účinné riešenie.
 

Vyberte región